DESTINACIJA

Crna Gora je zemlja divlje ljepote, koju karakteriše neizmjerna geografska i istorijska raskoš. Još uvijek relativno neotkrivena, a uvijek avanturistička, ova mala slovenska država leži na granici između Istoka i Zapada. Šarenoliko nasljeđe različitih kultura, uključujući ilirske, rimske, francuske, otomanske, austrougarske i venecijanske uticaje čine ovu zemlju posebnom. Posjetioci širom svijeta dolaze u Crnu Goru u potrazi za mirom, ali i za avanturom. Predivne plaže, tradicionalna sela, jedrenje, vjekovima stare vinarije, preukusna hrana, noćni život i mnoge druge posebnosti označavaju Crnu Goru.

Crna Gora je 2017. pristupila NATO članstvu čime je kako je naglasio NATO sekretar dala jasan doprinos očuvanja internacionalnog mira.

Sveti Stefan i Miločer sa 4 pjeskovite plaže koje ih okružuju po svojoj ljepoti su najpoznatije u Crnoj Gori, a Adriatic Propeties ima čast da posluje baš na tom mejstu koje se izdvaja svojom neobičnošću i jedinstvenošću i velikim istorijskim nasleđem.

Sveti Stefan se nalazi nedaleko od Budve i danas je povezan sa kopnom uskim zemljouzom. Ovo poluostrvo predstavlja najluksuznije ljetovalište u Crnoj Gori i jedno od najluksuznijih ljetovališta na Jadranskom moru. Ovo malo područje ima bogato kulturno-spomeničko nasljeđe oličeno u starom gradu Svetom Stefanu, Miločeru i manastiru Praskvica.

 

ISTORIJA

PREMA LEGENDI

Prema predanju, na ostrvu Sveti Stefan, u kasnijim vjekovima kulturno-istorijskom središtu Paštrovića, sagrađena je tvrđava 1442. godine, kada je i naseljena prvim stanovnicima. Tvrđava je bila opasana zidinama da bi se u njima mogle kriti porodice iz okolnih sela pred najezdom Turaka i gusara. Legenda kaže da je naselje nastalo poslije turske opsade grada Kotora, kada su Paštrovići odlučili da priteknu u pomoć ovom gradu. Paštrovići i Kotorani su izvojevali pobjedu nad Turcima. Na povratku iz borbe, u blizini plaže Jaz, nedaleko od Starog grada (Budve) uočili su preostale turske galije, nakon ponovnog napada osvojili su velik novac. Novac je iskorišćen za izgradnju tvrđave, sa po jednom kućom za svako od dvanaest paštrovskih plemena. Ovoj utvrđenoj naseobini dali su ime Sveti Stefan, po imenu crkve Sv. Stefana. Zbog svog pogodnog prirodnog položaja Sveti Stefan je bio trgovinski i saobraćajni centar Paštrovća. Posjedovao je veliki strategijsko-trgovački značaj u vrijeme Mletačke republike i trgovine sa Venecijom.

ČETIRI CRKVE

Na Svetom Stefanu se nalaze četiri manje crkve: crkva Sveti Stefan, po kojoj je ostrvo dobilo ime, a nalazi se na najuzvišenijem dijelu ostrva; crkva Aleksandra Nevskog, crkva prenosa moštiju Svetog Arhiđakona Stefana, a najmanja, posvećenja Preobraženju, nalazi se na samom ulazu u gradić, koji je uskim nasipom spojen sa kopnom.

XX VIJEK

U 20tom vijeku vila Miločer je bila ljetovalište kraljice Marije Karađorđević. Tada je  i stjenovita litica koja se nalazi nedaleko pored okruzena šumom čempresa, dobila ime Kraljičina Stolica po stolici koja je bila postavljena na omiljenom mjestu za uživanje i odmor kraljice. Sa ovog mjesta se pruža pogled od kojeg zastaje dah na Stari grad Budvu, ostrvo Sveti Nikola i polustrvo Sveti Stefan, pa je ona ujedno i jedan od najljepših vidikovaca na Budvanskoj rivijeri.

1960te ostrvo je pretvoreno u hotel koji su posjećivale mnoge slavne osobe dok je Vila Miločer bila ljetnjikovac Josipa Broza Tita predsjednika  Jugoslavije.

POSJETIOCI TOKOM GODINA

Među poznatim ličnostima i državnicima koji su boravili na Svetom Stefanu su La Pasionarija, brojni sovjetski maršali: Timošenko, Grecko, Kiriljenko, Jakubovski, književnici Malro, Moravija, sovjetski kosmonauti predvođeni Gagarinom, grčki kompozitor Mikis Teodorakis, filmske i zviezde druge poznate ličnosti: Sofija Loren, Marina Vladi, Kirk Daglas, Sergej Bondarčuk, Silvester Stalone, Karlo Ponti, Ričard Vidmark, Klaus Kinski, Kirk Daglas, Džeremi Ajrons, Monika Viti, Boris Spaski i Bobi Fišer, Leonid Leonov, Sandro Pertini, Vili Brant, Đulio Andreoti, Helmut Šmit, Robert Maknamara, Klaudija Šifer…

 

Desatinacija